фото: pixabay.comВажна дата за България. Ето какво сес случва на днешния

...
фото: pixabay.comВажна дата за България. Ето какво сес случва на днешния
Коментари Харесай

13 януари - Ден на българското кино

фото: pixabay.com

Важна дата за България. Ето какво сес случва на днешния ден преди 106 години:

 

На тази дата преди 106 години в столичното кино „ Модерен спектакъл “ се е състояла премиерата на първия български игрален филм „ Българан е галант “ на режисьора Васил Гендов, напомнят от Националния кино център.

В немия филм, разказващ за любовните несгоди на бонвивана Българан, Васил Гендов е сценарист и реализатор на основната роля. Самият филм не е съхранен на лента. Смята се, че е загубен през 40-те години на XX век. Останали са единствено 1-2 фрагмента от него.

По мотив на 90-годишнината от тази дата, през 2005 година по самодейност на НФЦ 13 януари е разгласен с Държавен декрет за професионален празник на работещите в българското кино.

Във връзка с празника в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят гратис 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години. Заглавията включват най-новите филми, основани както с държавна поддръжка от ИА НФЦ, по този начин и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс кино заглавия ще бъде заплатена от ИА „ Национален кино център “ и Столична община.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР